Hétmérföldes lépés

Hétmérföldes lépés

Útvonaltervezés a Garmin BaseCamp segítségével

2021. március 19. - csuth.tamas

A Peaks of Hungary sorozat a Gerecséhez érkezett, így még aktuális, de máskor is szükség lehet útvonaltervezésre egy futás vagy túra kapcsán. Az ismert online lehetőségeknek vannak korlátaik. Az Alltrails nem mutat turistautakat, ha nem volt korábban is fiókunk az elődjén, az Openstreetmap pedig csak az utakon tud tervezni. A csúcskeresés közben azonban gyakran le kell térnünk az ösvényekről, ezért a továbbiakban a sokoldalúan használható Garmin BaseCamp programhoz szeretnék egy rövid útmutatót adni.

A szoftver ingyenesen letölthető a Garmin oldalán. Térképet pedig az openmaps oldaláról lehet letölteni hozzá, kövessétek az útmutatót.

Egyszerűbb a dolgunk, ha először az Alltrails oldaláról letöltjük a pontokat és kötelező szakaszokat tartalmazó .gpx fájlt. Ezt belépés vagy regisztráció után tudjuk megtenni. A fájl megnyitása után a BaseCampben alapesetben jócskán bele kell nagyítanunk a térképbe, hogy a számunkra fontos információk, azaz a turistautak is rendesen megjelenjenek.

A térkép mozgatására több lehetőségünk is van:

  • belekattintva elhúzva, ha az Elhúzás kézfej ikonja aktív
  • a bal felső sarokban az iránytűfej helyén megjelenő nyilakra kattintva
  • illetve a billentyűzet nyilait használva.

 peaks1.png

 A Gerecse csúcsai megnyitva a BaseCampben

peaks2.png

Belenagyítva a térképnézetbe megjelennek a turistautak

Az útvonaltervezés előtt érdemes átnézni az adott területet, hogy lássuk, hogy milyen az úthálózat, amiből meg kell tervezni a körünket.

Ha csak a térképen is megjelenő, valóban létező jelzett vagy jelzetlen utakon szeretnénk haladni, akkor az Új útvonal zöld négyzetes ikonjára kell kattintanunk. Egy ceruza jelenik meg a kurzor helyett, amellyel a kinézett úton végigkattintgatva a program automatikusan megrajzolja az útvonalat. A legrövidebb utat fogja kijelölni, érdemes minél sűrűbben kattintani, nehogy véletlenül nem kívánt rövidítések kerüljenek a trackbe. Ez a módszer egyébként szinte ugyanolyan, ami az online lehetőségeknél is működik.

peaks3.png

 Útvonaltervezésnél csak végig kell kattintanunk a kiválasztott utakat

A Peaks of Hungary esetében sok olyan csúcs van, amire egyáltalán nem vezet ösvény. Ilyenkor az Új nyomvonal lábnyom ikonját kell választanunk. Az egeret lekattintva tartva kell végigrajzolnunk a ceruzával a kívánt útvonalat. Ha letérünk az utakról, érdemes a szintvonalakat is figyelembe venni: minél közelebb vannak egymáshoz, annál meredekebb az adott emelkedő/lejtő. Érdemes tehát a szintvonalakra merőleges utak rajzolását elkerülni. Persze terepen majd úgyis adja magát a helyzet.

A rajzolást egy újabb kattintással tudjuk folytatni onnan, ahonnan abbahagytuk, a hibákat egyszerű visszavonással tudjuk korrigálni. Nem érdemes túl hosszú vonalakkal vesződni. Azt még érdemes figyelembe venni, hogy tervezés közben a térkép mozgatása csak a térkép vagy a billentyűzet nyilaival működik!

peaks4.png

Jelzetlen út rajzolása a Hajagosra

Az útvonalak a bal oldali sávban szabadon átnevezhetők, könyvtárakba rendezhetők. A nevükre duplán kattintva lehet részletes információkat szerezni, megnézhetjük a szintrajzot. Ha a kattintgatós módszerrel útvonalat alkottunk, akkor nyomvonal létrehozására lesz szükség, hogy megfelelő minőségű legyen a trackünk. Ekkor az útvonal nevére jobb klikkel tudjuk kiválasztani a nyomvonal készítés parancsot.

peaks7.png

Útvonal átalakítása nyomvonallá a Peaks of Budai példáján

A kijelölt nyomvonalból aztán a fájl menüpont, exportálás alatt tudunk .gpx fájlt készíteni, amit aztán aztán feltölthetünk az óránkra.

peaks6.png

A kész track mentése a számítógépre

Ezúttal különösen igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Érdemes próbálgatni, mert egy hasznos skillre tehetünk szert és szerintem a Peaks of Hungary által nyújtott kihíváshoz az is hozzátartozik, ha a futás előtt szánunk némi időt a tervezgetésre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://maratonom.blog.hu/api/trackback/id/tr8316470800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása