Hétmérföldes lépés

Hétmérföldes lépés

A Nemzeti Összetartozás Hídja

2024. augusztus 17. - csuth.tamas

Idén június 4-én adták át Sátoraljaújhelyen a Nemzeti Összetartozás Hídját, a világrekordernek induló függőhidat, ami végül pár méterrel alulmaradt egy cseh kihívójával szemben. A Vár-hegy szőlősei között kanyargó keskeny szerpentin vezet fel a parkolóhoz és a látogatóközponthoz. Ottjártunkkor csak készpénzzel lehetett megvenni a jegyeket, kártyát csak a fenti jegyautomata fogadott el. De addig egy elég meredek aszfaltos emelkedőt kell leküzdeni, hogy a belépőkapukhoz juthassunk, amik pont ugyanolyan nehezen olvasták be a QR kódot, mint a LIDL-s rokonaik. (Csak én nem tudok sosem kijönni az automata kasszáktól?)  Az ötezer forintos beugró nem kevés, de legalább előre lehet számolni vele és minimum kétszer át tud vele sétálni az ember. 

fotojet1.jpg

Utánunk épp egy nagyobb táborozós diákcsoport közeledett, de a híd elég széles és a terhelést is gond nélkül bírta. Viszont egyébként is fújt a szél, ennek megfelelően a híd is folyamatosan imbolygott, jobbra-balra kilengett. Na nem nagyon és a korlát fogása is nagyon kellemes. A híd közepén van egy üveges rész, amit ki lehet kerülni, de egyébként végig rácsos a járófelület. Ez esetben a tériszony abszolút kizáró tényező, hiába nagy egyébként a biztonságérzet, mégiscsak 80 méteres magasságban vagyunk a föld fölött. 

fotojet2.jpg

A híd másik végén, a Szár-hegyen a vármegyék térképe rímel a Magyar Kálvária stációira. Itt nem szabad kimenni a kapun, ha nem akarunk újra belépőjegyet fizetni, de elég távol van, nem lehet eltéveszteni. Érdekesség, ahogy a hegyhez közeledve hogy lesz egyre emelkedőbb a híd. Mi elég sok időt eltöltöttünk a bejárásával, a panoráma tényleg semmihez nem fogható, a sátoros hegyek lenyűgöző kulisszát nyújtanak.

fotojet3.jpg

A Vár-hegyen szinten újonnan kialakított kilátóterasz egy ingyenes alternatíva lehet az erre kirándulóknak. A várfal külső oldalán körben rövid tanösvény vezet kilátópontokkal, a hegytetőn éjjel világító keresztet helyeztek el. A vártorony romjain álló vasszerkezet furcsa hatást kelt, de az építőknek kimondott célja volt a mostani újjáépítési trendtől eltérni. A körpanorámának köszönhetően egészen a tokaji Nagy-Kopaszig ellátni, míg alattunk a függőhíd köti össze a hegyeket. Itt már tényleg nagyon erősen fújt a szél...

fotojet4.jpg

A napba belefért még Borsi és a határ szlovák oldalán pár percre álló Rákóczi kastély, II. Rákóczi Ferenc szülőhelye. 2018-ban jártam itt utoljára, azóta nagyon szépen felújították az épületet. A belépőnk a kiállítás mellett egy panorámavetítést is tartalmazott, ami lenyűgöző légi felvételeken mutatja be az egykori Rákóczi birtokokat (Regéc, Sárospatak, Munkács). Az épületben pedig egy igazi modern kiállítást járhatunk be, ami a kastély építését, a kor mindennapi életét, a külpolitikai helyzetet is bemutatja természetesen a fejedelem életének fontos eseményei mellett. Korabeli bútorok és viaszbábuk helyett videókkal, látványos installációkkal, mindezt három nyelven. Csak ajánlani tudom a látogatást!

fotojet5_1.jpg

fotojet6.jpg

Akkor és most (2018/2024)

fotojet7.jpg

Akkor és most (2018/2024)

A bejegyzés trackback címe:

https://maratonom.blog.hu/api/trackback/id/tr8218468611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása