Hétmérföldes lépés

Hétmérföldes lépés

Kikerics túra a Szársomlyón

2019. február 13. - csuth.tamas

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett kikericsnéző túrán vettem részt. A Szársomlyóra vezetett túrák indulnak, de a kikerics virágzása miatt a szombati alkalmakra regisztrálni kell. A visszaigazolás után nem maradt más hátra, mint útnak indulni a nagy ködben a Nagyharsány melletti szoborparkba. Február révén ez nem is olyan nagy probléma, ha nem ígértek voltak volna 10 fokot a hétvégére. Tíz órára egész szép számmal összegyűltünk és addig még bóklászni is volt idő a parkban, ahol egy geoládát próbáltam megkeresni, nem sok sikerrel.

DSC06150

Magyar kikerics

DSC06133

Ködben a szoborpark

Egy római kori kőfejtőhöz indult a csapatunk, hogy megnézzük az apró virágokat. A magyar kikerics a legkorábban nyíló virágunk, már januárban kibontja szirmait. Szubmediterrán növény, hazánkban csak a Szársomlyón található meg. Próbálták megtelepíteni a közeli villányi Templom-hegyen, de csak itt, a szoborpark felett találja meg a megfelelő körülményeket. Ez a hely különleges klímájának köszönhető. A hegy védelmet nyújt az észak felől érkező hideg levegőtől, míg a déli, napos oldal jobban fel tud melegedni. Ennek köszönhető, hogy a legjobb szőlőtermő terület, a Kopár is itt található. Tehát különleges hegy a Szársomlyó, ami 75 védett növényfaj előfordulásának köszönhetően 1944 óta védelmet élvez.

DSC06143

A hideggel dacoló törékeny szépség

Szerencsére az apró növénykék a nagy ködben is jól megcsodálhatók voltak, és a kis kőfejtő fölött valóban nagy számban láthattuk őket. A helyen már nem legeltetnek, ami kedvezőtlen a kikericsek számára. A növény mérgező, így a juhok nem legelik le, a jelenlétük nélkül azonban a megerősödő fűfélék kezdik elnyomni az apró kikericseket. Elvirágzás után a levelek még a tavasz során gyűjtik a tápanyagokat a hagymáikba, majd azok is eltűnnek.

DSC06149

Bimbó

Ha előben nem is, de mindenki találkozott már a magyar kikericcsel. A régi kétforintos hátoldalát ugyanis ez a növényke díszítette. Ezen kívül a Villányi Borvidék címernövénye is, így borosüvegeken is visszaköszön a kikerics. Fokozottan védett növény, eszmei értéke 100 ezer forint.

DSC06161

Faragott kövek a régi kőfejtőben

DSC06162

Ezek már modern kori faragványok, a szoborparkban egy évekig megrendezett nemzetközi alkotótáborban készült alkotásokat láthatjuk

A szoborparkba visszatérve a 442 méter magas hegy csúcsára vettük az irányt. Szép lassan haladtunk az emelkedőn, én pedig kissé alul öltöztem, ezért a nagy szélben eléggé fáztam a pihenők alatt. Közben túravezetőnk sok információt átadott a Szársomlyó élővilágáról. Mivel nem volt kilátás, önkéntelenül is az apró részletek felé fordult a figyelmem. A faágakra fagyott érdekes jégformák és a színes zuzmók is jó fotótémát nyújtottak.

A mészkősziklákkal borított, ördögszántásos hegy tetején a tatárjárás után egy vár épült, amelyről ma már csak egy alacsony falrészlet árulkodik. Lefelé részben egy másik ösvényen haladtunk, ami már erdőben vezetett. A sáros csapáson lejutás némi kihívást jelentett. A tavasz közeledtét a szépen növekvő hóvirágok hirdették. Itt is szép számmal nő a szúrós csodabogyó, ami valóban különleges növény. Megtudhattuk, hogy ami a levelének tűnik, az valójában kiszélesedő szár. Ezt bizonyítja, hogy ezen ülnek a piros termések, a hátoldalán pedig az apró virágok.

A szoborparkba visszaérve valamennyit oszlott a köd. Sikerült megtalálnom a reggel keresett geoládát, majd nagy nehezen rászántam magam, hogy felvegyem a futóruhát és fussak is egy kicsit. Ide már nem is vittem a fényképezőgépet, pedig időközben kibukkant a nap és már-már tavaszias meleg volt. A Szársomlyóra még vissza kell jönnöm jó időben, hogy a kilátásban is részem legyen.

DSC06216

A szoborpark fölött

DSC06219

Kedvezőbb kilátások

A bejegyzés trackback címe:

https://maratonom.blog.hu/api/trackback/id/tr3914623428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása